Voor iedereen die meer wil weten van systemisch werk. Wil ervaren hoe dit werkt. Wil beleven en voelen wat dit betekent van zijn/haar persoonlijke ontwikkeling. Inzicht wil verkrijgen in zijn/haar systeem van herkomst. Inzicht wil krijgen in zijn/haar interne psychische dynamiek. Persoonlijk thema’s wil verkennen, verdiepen en uitwerken. Een vrij mens wil worden.

Wij geven een kort durende cursus waarin de grondbeginselen, de opstellingsmethode en de daarbij behorende theorie wordt uitgelegd, behandeld en beoefend.

• De cursus is een goede introductie om qua inzicht en beleven vertrouwd te geraken met de systemische manier van kijken (fenomenologie) en werken.
• Om eenvoudige opstellingen toe te kunnen passen bij individuele begeleiding.

Naast het theoretische kader en gezamenlijke oefeningen, zal er in klein verband steeds opgesteld worden met behulp van o.a. (voet)ankers, flessen, voorwerpen en representanten.

In systemisch werk wordt gezocht naar de rol van het individu binnen het systeem, naar antwoorden op de vraag hoe de cliënt (en de andere leden binnen het systeem) onbewust een probleem in stand houden.

Wat zijn Familie-opstellingen?
Familie-opstellingen is een methode die door de psychotherapeut Bert Hellinger is ontwikkeld en bekendgemaakt. Het is een proces waarbij bewuste en onbewuste psychische structuren door mensen plaatsvervangend gerepresenteerd worden.

Waarvoor familie-opstellingen?
Een opstelling wordt gebruikt om mensen van hun spanningen te bevrijden. Spanningen die soms generaties teruggaan en hun wortels in gebeurtenissen in de familiegeschiedenis vinden. Zo kunnen bijvoorbeeld oorlog, echtscheiding, geweld, het vroeg tijdelijk overlijden van ouders of kinderen, miskramen, abortussen en seksueel misbruik zich generaties later nog uiten in depressie, psychose, angststoornissen, migraine, chronische vermoeidheid of relatie problemen. De oorzaak zijn van huidige ongewenste spanningen of gedrag.

Wat zijn trauma opstellingen?
Franz Ruppert heeft de Hellinger methode aangepast en een wetenschappelijke benadering gegeven, onder meer voor het behandelen van psychoses en schizofrenie (traumaopstellingen en opstellingen van ‘Het Verlangen’) mede gebaseerd op de aanwezigheid van zogenoemde spiegelneuronen in onze hersenen. Via deze spiegelneuronen staan wij in contact met wat er om ons heen gebeurt.

Interactieve zelfresonantie methode.
Opstellingen als afspiegeling van de innerlijke psychische dynamiek, om constructieve en destructieve symbiose aan het licht te brengen en autonomie te vergroten.

Opstellingen van ‘Het verlangen’.
Achter onvervulde verlangens zit een verborgen kant die maakt dat we tot nu toe dat verlangen of doel nog niet gerealiseerd hebben. Om te onderzoeken wat deze verborgen kant is, kunnen opstellingen ons als spiegel dienen.

Overige informatie.
Data in overleg.
Ochtendcursus: 09.30-12.00 uur.
Middagcursus: 13.00- 15.30 uur.
Avondcursus: 19.30 – 22.00 uur
Kosten: € 200,-

Deze cursus is ook te volgen door twee of meerdere personen. We geven dan een groepskorting van € 50,- p.p. Data in overleg.

Info en opgave bij:
Leo Lambers,
Moordhuizen 11,
6626KH Alphen (gld),
Gemeente West Maas en Waal
t: 0612592652
e-mail: gloeien@gmail.com
www.centrumdelaurier.nl

Share This